latinica  ћирилица
30/06/2015 |  17:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Мате Ђорђевић добитник награде Француске академије

Београдски сликар Немања Мате Ђорђевић овогодишњи је добитник друге награде Француске Академије Лијепих умјетности за цртеж,"Prix Pierre David-Weill".
Мате Ђорђевић (Фото: lookerweekly.com) -
Мате Ђорђевић (Фото: lookerweekly.com)

Ђорђевићу је то у посљедњих неколико година, друго велико признање Француске Академије лијепих умјетности, јер му је иста институција 2012. додијелила престижну награду за подстрек сликарству.

У конкуренцији за овогодишњу награду Француске Академије за цртеж била су 123 кандидата, а жири састављен од чланова Академије одабрао је радове 16 младих умјетника који су добили прилику да излажу у Палати Француског Института, у Сали Грофице од Каена, преносе француски медији.

Међу три награђена рада су, осим Ђорђевића, Туди Делигне, добитник прве награде, и трећена грађена Борyана Петкова.

На свечаној додјели, уз присуство бројних академика, као и предсједника Арноа Дотерива, речено је да се награда која носи име једног од славних чланова Академије, додјељује већ 40 година као подстицај умјетности цртежа.

Међу присутнима је био и академик Владимир Величковић, који је рекао да је Академији изузетно стало до награде која промовише цртеж, јер истиче не само његов изузетан умјетнички значај, већ и неограничену стваралачку инвентивност.

"Награда Немањи Ђорђевићу је плод великог рада и особеног цртачког рукописа, који творе једну изузетну фантазмагорију, тако важну нама са "оних простора", али ево и Французима", рекао је Величковић.

Ђорђевић је истакао је да му је изузетна част да излаже на овако великом и славном мјесту, а да је сама награда нешто чему се интимно веома радује.

Мате Ђорђевић је рођен 1983. године у Београду. Дипломирао је на Факултету ликовних умјетности у Београду и добитник је бројних признања из области сликарства и цртежа: награде Фонда Владимир Велићковић за цртеж 2009, награде 47. Зимског салона у Херцег Новом за сликарство, награде Милан Коњовић на Ликовној јесени 2014. у Сомбору.