latinica  ћирилица
30/06/2015 |  17:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Исламисти поново ушли у Тал Абјад

Борци екстремистичке Исламске државе данас су поново ушли у сиријски Тал Абјад и преузели један кварт тог пограничног града од курдских снага, које су га, у кључној бици, заузеле прије двије седмице, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права са сједиштем у Лондону.
Сирија - Фото: AFP
СиријаФото: AFP

"Јединица Исламске државе ушла је у Тал Абјад и преузела контролу над квартом у источном дијелу града. Курдски борци покушали су да опколе џихадисте и спрече их да напредују", саопштио је Рами Абдел Рахман, директор Опсерваторије.
 Абдел Рахман је додао да се борбе у граду на граници с Турском настављају, пренио је АФП.
 Прије неколико дана, курдски борци и њихови савезници заузели су кључну базу под контролом Исламске државе сјеверно од сиријског града Раке, упоришта те џихадистичке групе.
 Курдски борци из састава Јединица за заштиту народа заузели су базу Лива 93 у понедјељак, навела је група за мониторинг са сједиштем у Лондону.
 Борци YПГ и њихови савезници ушли су у дијелове сусједног града Ајн Ајса, последњег великог насељеног подручја сјеверно од Раке, де факто престонице екстремиста, додаје се у саопштењу.