latinica  ћирилица
30/06/2015 |  17:50 | Аутор: СРНА

УНИЦЕФ: Ријешити контроверзу у вези са називом језика у БиХ

УНИЦЕФ у БиХ тражи хитно рјешење контроверзе у вези са називом језика који се користе у образовању, будући да поштовање права дјеце на образовање има огромну важност за њихову будућност и развој њихових заједница и друштва.

Имајући у виду да службени језици и њихова употреба нису изричито регулисани у Уставу БиХ чињеница је да је највиши правни акт дио међународног споразума који је потписан на четири језика, од којих је један језик Бошњака.

Уставни суд БиХ је у пресуди од 25. јуна 2004. године "препознао могућност једнаког кориштења" језика сва три конститутивна народа "не само пред институцијама БиХ, већ и на нивоу ентитета и свих њихових административних јединица, при законодавним, извршним и судским властима као и у јавном животу", наводи се у саопштењу УНИЦЕФ-а БиХ.

Будући да нова школска година почиње за само два мјесеца, УНИЦЕФ очекује да власти нађу рјешење за званичну употреба језика у образовању, што би омогућило поштовање најбољег интереса дјетета, у складу са опредјељењем које је БиХ потврдила ратификацијом Конвенције о правима дјетета.