latinica  ћирилица
30/06/2015 |  17:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Беч - Конференција ОЕБС о борби против тероризма

У Бечу је данас почела дводневна Конференција ОЕБС-а о борби против тероризма, коју су отворили државни секретар у Министарству унутрашњих послова Србије Александар Николић и генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер.
Конференција ОЕБС-а о борби против тероризма у Бечу (Фото: MUP Srbije) -
Конференција ОЕБС-а о борби против тероризма у Бечу (Фото: MUP Srbije)

У обраћању учесницима Конференције, Николић је указао да вријеме у коме живимо карактерише повећана несигурност, коју изазивају брутално терористичко насиље, екстремизам и радикализација глобалних размјера.

Николић је истакао, саопштило је Министарство унутрашњих послова, да полиција не може самостално да одговори на ове изазове, те да је због тога крајње вријеме за јачање партнерства државних органа са цивилним друштвом, вјерским заједницама и локалном самоуправом.

Према његовим ријечима, Србија као предсједавајућа ОЕБС-у чврсто вјерује у снагу младих људи кад је ријеч о супротстављању ризицима које доноси терористичка радикализација и регрутовање терориста.

Током дводневног скупа, на којем учествују представници 57 држава чланица ОЕБС-а, дискутоваће се о трендовима и динамици регрутовања такозваних страних бораца, као и методологији супротстављања овој појави у региону ОЕБС-а, посебно што се тиче младих и индивидуалних грађана.

Важност теме потврђују и недавни догађаји у Тунису, Француској и Кувајту, као и оцјене Европске уније да је потребно постићи цивилизацијско јединство без обзира на вјерске разлике у циљу заштите безбједности и слобода грађана.