latinica  ћирилица
30/06/2015 |  17:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Британија и Италија рангирале земље према ризику од напада

Британско Министарство спољних послова објавило је мапу на којој је популарне туристичке дестинације рангирало према ризику од терористичких напада, послије убиства 38 људи на плажи у љетовалишту Сус у Тунису, од којих су најмање 30 Британци.
Рангиране земље према ризику од напада (Фото: Corriere.it) -
Рангиране земље према ризику од напада (Фото: Corriere.it)

На мапи су црвеном бојом, као најризичније обиљежене Тунис, Египат, Турска, Француска и Шпанија, а нараџастом, као мање ризичне, Грчка и Италија.Још нижи степен ризика процењен је у Хрватској, Аустрији и Бугарској, које су обиљежене жутом бојом, а најнижи у Швајцарској, означеној зеленом, пренио је "Дејли мејл".У међувремену, Министарство спољиних послова Италије издало је саопштење у којем својим држављанима савјетује које земље треба избјегавати, а у које треба путовати уз дозу опреза због могућих терористичких напада, а међу овим посљедњима су и земље западног Балкана, укључујући Србију.
Анализијући интерактивну мапу објављену на порталу Corrierre.it, медији у региону наводе да се једнаке мјере препоручују за све Италијане који желе да отпутују у било коју земљу западног Балкана.
На карти су земље, у зависности од степена опасности од тероризма, обојене у три различите боје: жуту - "Путовати са опрезом", нараџасту - "Не путовати уколико није неопходно" и црвену - "Не препоручује се", док су све остале, у којима не постоји "посебан ризик", обојене у зелену боју.
Италијанско министарство унутрашњих послова означило је Црну Гору и као потенцијалну тачку одакле би терористи могли да уђу у Италију.
Званични Рим наводи да је укључио луке Анкона и Бари на листу евентуалних мета терористичких напада.
Локалне управе позване су на максималну опрезност, уз прецизирање да су италијанске луке потенцијалне тачке уласка терориста из Албаније, самопроглашеног Косова и Црне Горе, односно чворишта руте којом новорегрутовани терористи путују ка зараћеним зонама у Сирији и Ираку.