latinica  ћирилица
30/06/2015 |  18:06 | Аутор: СРНА

И марка ће ослабити ако Грчка напусти еврозону

Централна банка БиХ саопштила је данас да се у случају изласка Грчке из еврозоне може очекивати депрецијација евра, што би значило и аутоматско слабљење КМ у односу на друге валуте.

"С обзиром на то да је домаћа валута КМ фиксно везана за евро, депрецијација евра би значила аутоматско слабљење и КМ у односу на друге валуте", наводи се у саопштењу.

У Централној банци сматрају да таква дешавања не би требало да имају значајан утицај по привреду БиХ, јер су главни трговински партнери БиХ земље окружења које или своју валуту прилагођавају у односу на евро, или користе евро као домаћу валуту.

"Осим депрецијације евра (а тиме и КМ), може се очекивати даље успорење привредног раста еврозоне због одлива капитала и смањене потрошње становништва овог региона", процјењују у Централној банци БиХ.

Када је ријеч о инвестирању на тржишту Економске и монетарне уније /ЕМУ/, овакав сценарио би могао значити пад приноса снажних земаља ЕМУ и раст приноса слабијих земаља, што би могло утицати на девизне резерве БиХ.

Напомињући да је "много тога неизвјесно када је ријеч о грчком банкроту", из Централне банке БиХ поручују да БиХ "не би требало да има веће проблеме уколико Грчка изађе из еврозоне".

"Грчке банке не послују у БиХ, Грчка није значајан трговински партнер БиХ и стање директних грчких инвестиција у земљи не прелази 1,4 милиона КМ", наводи се у саопштењу.

Према процјенама из Централне банке, у БиХ неће бити директног утицаја као што то може бити у земљама региона попут Македоније, Србије, Албаније и Бугарске, гдје су присутне грчке банке и фирме.

Аналитичари сматрају да би до стабилизације европске привреде могло доћи у средњем року, под условом да не дође до значајног ширења дужничке кризе и прелијевања посљедица грчког банкрота на остале земље ЕМУ које имају високе нивое задужености.

У Централној банци БиХ су увјерени да ће финансијске институције ЕУ и ЕМУ учинити све да не дође до ефеката прелијевања нестабилности на остале земље чланице еврозоне.

"Управни одбор Европске централне банке /ЕЦБ/ пажљиво прати ситуацију на финансијском тржишту, као и потенцијалне импликације на монетарну политику и ризике финансијске стабилности по ЕМУ, и одлучан је да користи све расположиве инструменте", подсјећају из Централне банке.