latinica  ћирилица
30/06/2015 |  19:42 | Аутор: СРНА

"Џерманвингс" - Породицама жртава још по 25.000 евра

Њемачка авиокомпанија "Луфтханза" саоптшила је данас да је предложила да породицама жртава авионске несреће која се догодила у француским Алпима у марту буде додијељено по 25.000 евра.

 Компанија ће додијелити по 10.000 евра сваком члана породице са листе коју одреди компанија, укључујући родитеље, дјецу и супружнике.

Ова предложена сума додаје се на прву помоћ од 50.000 евра, колико је компанија одобрила по путнику, након пада авиона компаније "Џерманвингс", филијале "Луфтханзе".

"Ова пунуда је потпуно неадекватна и веома ниска", изјавио је један од адвоката породица жртава Елмар Гиемула, оцјенивши да је листа најближих рођака жртава за надокнаду од 10.000 евра сувише редукована.

Компанија међутим, тврди да је основала фонд за подршку образовања за дјецу погинулих, као и фонд од шест милиона евра намијењен за индивидуалну помоћ породицама.

Планирана је и израгња меморијалних споменика у више градова у Њемачкој, Француској и Шпанији, преноси АФП.

Компанија "Луфтханза" планира и да плати одштету породицама жртава које нису њемачки држављани, али прецизира да је сувише рано да се говори о износу јер то зависи од закона у земљама поријекла путника погинулих у овој несрећи.

У несрећи која се догодила 24. марта, када се у француском Алпима срушио авион "Џерманвингса", погинуло је 150 путника, од којих 72 Нијемаца и 50 Шпанаца

Према резултатима истраге, авион је оборио копилот Нијемац Андреас Лубиц.