latinica  ћирилица
30/06/2015 |  20:21 | Аутор: ТАНЈУГ

У Паризу ниче још једна пирамида висине 180 метара

Француска престоница би до 2020. године могла да добије пирамиду у виду облакодера високог 180 метара, будући да је градска скупштина Париза данас коначно одобрила контровезни пројекат о изградњи небодера "Торањ Тријангл", за који се залагала градоначелница из редова социјалиста, Ан Идалго Зграда.
Париз - Фото: flickr.com
ПаризФото: flickr.com

Париска скупштина одбацила је тај пројекат 18. новембра прошле године, а данас га је одобрио Савјет града Париза послије измјена и дораде, али и захваљујући промени мишљења више посланика деснице и странака центра. 
 Овај облакодер ће постати прва грађевина тог типа у самом језгру француске престонице у последњих 40 година.
   Пројекат швајцарског архитектонског студија "Херзог де Меурон", Торањ Тријангл, требало би да буде саграђен на југу Париза до 2020. године и у њему ће бити смјештене канцеларије и хотел.
 Наиме, 1977. године, послије изградње куле "Монпарнас" (210 метара), уведена је забрана градње објеката чија висина прелази 37 метара. Званичници и становници Париза су били забринути да би град могао да изгуби урбани имиџ по којем је постао турстичка престоница свијета.
 Град, ком недостаје грађевинско земљиште и чији житељи тешко долазе до стана, дозволио је изградњу објеката изнад 50 метара, као и облакодера од 180 метара висине у квартовима на периферији, у некадашњим индустријским зонама, преноси лист Фигаро.
 Тако је настао и пословни кварт Дефанс, чија највиша кула - Тур Фрст, достиже  231 метар.
 У  Паризу је послије великих полемика 1989. испред  музеја Лувр завршена изградња пирамиде од стакла и метала која служи као главни улаз у музеј. Поред велике пирамиде налазе се и три мање.