latinica  ћирилица
30/06/2015 |  21:19 | Аутор: СРНА

ЕУ-Грчка: Ципрас би одустао од референдума за наставак преговора

Ванредне телефонске консултације министара финансија еврозоне завршене су вечерас, а разговори ће бити настављени и сутра, јавио је АФП.

Фински минситар финансија Александер Стуб објавио је на свом Твитер налогу, да грчки приједлог највјероватније неће бити прихваћен.

Грчки премијер Алексис Ципрас је поручио да је спреман одустане од референдум заказан за недјељу 5. јул, уколико се преговори поновно покрену, рекао је вечерас премијер Малте Јозеф Мускат.

Предсједник еврогрупе Јерон Дијселблом сазвао је вечерас хитне телефонске конзслтације министара финансија еврозоне ради разматрања најновијег грчког приједлога чији је циљ ријешити питање кризе у вези са грчким дуговима.

Грчка Влада предложила је у посљедњем моменту нови програм спасавања земље којим би се обавезала на двије године, уз реструктурисање дуга, саопштено је из Ципрасовог кабинета.

Према овом приједлогу, двогодишњи програм ослањаће се на европске механизме стабилности и спроводиће се уз постепену отплату дуга. У тај програм неће бити укључен Међународни монетарни фонд.

У поноћ истиче рок до када Грчка треба да плати 1,6 милијарди долара дуга Међународном монетарном фонду.

Истовремено истиче и програм по којем страни кредитори уплаћују финансијску помоћ Атини у замјену за провођење реформи.