latinica  ћирилица
30/06/2015 |  21:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Редфорд у УН: Посљедња шанса да се спасе планета

Амерички глумац и редитељ Роберт Редфорд критиковао је политичаре због њихове неспособности да се мобилишу против глобалног загријевања.

Легендарни глумац је у Уједињеним нацијама пред генералним секретаром Баном Ки-муном и 200 представника земаља чланица свјетске организације говорио о климатским промјенама.

Није се либио да виче на уво политичара, јасно им стављајући до знања колико је битно да се планета заштити.

- Сви смо одговорни за ову кризу. Ваш задатак је једноставан и изузетно важан: треба да спасете свијет прије него што буде прекасно - истакао је Редфорд.

- Не желимо да чујемо брдо оправдања од стране политичара који су остали заробљени у педесетим годинама прошлог вијека.
Доста нам је тога било. Доста нам је подизања нивоа мора, ширења пустиње и неподношљиве врућине, доста нам је поплава, пожара и урагана - објаснио је 78-годишњи глумац, наводећи да је дошао не као глумац већ као еколог, отац, дједа и активиста.

Он је истакао три циља које треба што прије остварити: очистити централе које највише загађују околину, инвестирати у нове енергије и више се ослањати на соларну енергију и енергију вјетра.

Редфорд је на крају рекао да, за њега, актуелни преговори о климатским промјенама, који ће своју завршницу имати на конференцији УН у новембру, у Паризу, представљају посљедњу шансу да се живот на Земљи сачува.