latinica  ћирилица
01/07/2015 |  14:43 | Аутор: СРНА

Глухаковић: Велики туристички потенцијали Српца

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић рекао је данас у Српцу да ова општина има значајне туристичке потенцијале које би требало још више афирмисати не само у Српској, већ и шире.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Глухаковић је нагласио да посебну шансу види у развоју вјерског туризма.

- Информисан сам о великом интересу пољских држављана који као потомци људи који су живјели на подручју општине Србац као колонисти од 1900. до 1946. године показују све више интереса да дођу и обиђу насеља и родна мјеста својих предака. То је велика шанса да се, осим туризма, успостави и привредна и културна сарадња, јер је Пољска једна од економски јачих земаља у ЕУ, рекао је Глухаковић.

Он је додао да посебно треба искористити шансу за сарадњу у области дрвопрераде, перадарства и повртарства, по чему је општина Србац позната.

Глухаковић је рекао да је на заједничком састанку влада Републике Српске и Србије договорено јачање сарадње у области трговине и туризма, на начин да Туристичка организација Србије помогне промоцију туристичких дестинација у Републици Српској.

Начелник општине Србац Драго Ћирић рекао је да је ова општина прошле године имала само 1.000 ноћења, и то углавном Пољака, а ове године се очекује дупло више.

- Наш циљ је да промоцијом вјерског и сваког другог туризма број ноћења буде 10.000, нагласио је Ћирић.

Он је изразио задовољство због посјете министра Глухаковића са којим ће, након разговора, обићи Дом за дјецу са посебним потребама око којег је планирана изградња великог градског парка, затим Коњички клуб "Неаполитано" у Бајницима и Ликовно-еколошку колонију у којој ових дана слика 12 академских сликара.