latinica  ћирилица
02/07/2015 |  08:09 | Аутор: РТС

У Новом Саду отворена пекара за псе

У Новом Саду отворена је прва пекара за псе. Власници сами производе слаткише и посластице за кућне љубимце.
Пекара за псе - Фото: РТС
Пекара за псеФото: РТС

 Међутим, чини се да није све тако слатко у овој причи. Да ли нас криза наводи да будемо што креативнији у покретању сопственог бизниса или нас учи да у томе будемо и успјешни.

Откуд идеја за овакву пекару? Власници су морали да кувају свом псу Бели. И ријешили да и другим псима понуде своје рецепте. Плус - све што се нуди у овој пекари могу да једу и људи.

- Користимо ћурећи карабатак, за кексић говеђе срце, говеђа јетра, јабука, сир - каже власница пекаре Александра Черновшев. 

Мафини, кексићи и рафаело кугле коштају од 15 до 250 динара. Све што се нуди шнауцерима, догама, шпицевима је здраво - и без шећера

- Мало смо се консултовали са стручњацима да нам помогну, да не користимо појачиваче, конзервансе - каже власница пекаре.

Али није све толико слатко у овој причи. Социолози, међутим, кажу да је овде ријеч и о кризи социјалног статуса. Kако пекари за псе траже што оригиналнији бизнис, тако и власници паса траже доказ да и даље могу да приуште луксуз. У овом случају, својим љубимцима.

- Ради се о понуди и потражњи, рекао бих, оних који такође у друштвеној кризи осјећају да им је положај угрожен и да се морају сналазити, довијати и измишљати нешто ново што други није измислио - каже социјални психолог Александар Попадић.

Према његовим ријечима, што је већа криза, већа је опсједнутост луксузом. Поставља питање: да ли је посластичарница потребнија псима или њиховим власницима?

- У вријеме када људи све теже живе, када изгледа да су све маргинални проблеми остављени по страни, видимо да се људи одједном брину о псима, има много тих друштвених акцијама које бих ја назвао новотаријама - наводи Попадић.

Тренд псећих посластичарница долази из Америке. Да ли је у Србију пренесено као мода или култ здраве хране, осјетиће по свом џепу ови предузетници.