latinica  ћирилица
02/07/2015 |  08:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска од јула повећала куповину гаса од Гаспрома

Турска, други највећи потрошач руског гаса по обиму куповина, од јуче је повећала пријем гаса за десет одсто што је резултат смањења уговорне цијене усљед пада цијене нафте.
Гас - Фото: илустрација
ГасФото: илустрација

Начелник одјељења за односе са јавношћу и медијима Уктрансгаса, Максим Бељавски, рекао је агенцији "Интерфакс Украјина" да је то предузеће примило захтјев Гаспрома да се 1. јула кроз украјински траснпортни систем европским потрошачима транспортује 225 милиона кубних метара гаса.

Оператер националне мреже за транспорт гаса традиционално ће обезбиједити благовремено и у пуном обиму наруџбине европских потрошача, рекао је Бељавски и додао да је захтјев за транспорт 1. јула 2015. пет одсто већи него истог дана прошле године.

Према оперативним подацима Укртрансгаса, транзит преко транспортног система Украјине од 20. до 29. јуна износио је у просјеку 188,7 милиона кубних метара гаса дневно.

Међутим, према подацима словачког оператера за транспорт гаса Јустрим, количине транзита на дан 1. јун, од 133,3 милиона кубних метара, не разликују се много од обима транспорта 30. јуна.

На тај начин, испоруке су могле да порасту само Балканским коридором, чији је главни потрошача запад Турске.

Како показују рачуни, у другом тромјесечју Турска је смањила куповину руског гаса преко западне маршруте за половину, а од 1. јула је почео нови квартал с новом, још нижом уговорном цијеном, што је могло да подстакне турске увознике на активнију куповину гаса, наводи Интерфакс.