latinica  ћирилица
02/07/2015 |  08:27 | Аутор: ТАНЈУГ

ММФ: Одлагање отплате дуга није помогло ниједној држави

Међународни монетарни фонд је саопштио да је одлагање рока за отплату дуга, као што је Грчка тражила, у суштини неефикасна мјера за пружање помоћи земљи у превазилажењу кризе.
Грчка - Фото: AP
ГрчкаФото: AP

"Више од 30 година, ММФ је неколицини сиромашнијих држава, на њихов захтјев, одобравао одлагање отплате кредита, али ни у једном случају то одлагање се није показало од помоћи за рјешавање проблема хитних финансијских потреба или фундаменталних економских проблема", наводи се у саопштењу међународног кредитора, а преноси агенција Франс прес.

Један неименовани извор је изјавио да ће ММФ у наредним недјељама донети одлуку о захтјеву Грчке за одлагање рока отплате рате дуга који је пропустила. Званична Атина је само неколико сати уочи истека крајњег рока за враћање 1,6 милијарди евра дугу ММФ-у, затражила одлагање отплате.

Лагард: Грчка да крене путем реформи економије

Директорка ММФ-а Кристин Лагард изјавила је да би Грчка требало да крене у реформе своје економије прије него што јој европски кредитори дају предах и олакшице у вези дужничке кризе.

На питање агенције Ројтерс да ли би најприје требало да услиједи обавеза Атине да спроведе реформе или да јој владе еврозоне отпишу дио дугова, Лагард је рекла да би на првом мјесту биле реформе.

С обзиром на ситуацију, вјерујем да би много боље било видејти кретање у правцу реформи као и да оне буду праћене балансом, навела је Лагард за Ројтерс.

Министри финансија еврозоне договорили су се раније синоћ да сачекају резултате грчког референдума прије наставка преговора о грчком захтјеву за добијање новог зајма из фонда Европског стабилизационог механизма, написао је словачки министар финансија, Петер Кажимир, на свом Твитер налогу.

Предсједник еврогрупе Јерун Дајселблум такође је потврдио да не може бити даљих преговора о грчкој дужничкој кризи прије недјеље и референдума, пренио је Ројтерс.