latinica  ћирилица
02/07/2015 |  08:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчка: Све веће гужве испред затворених банака

На улицама Грчке владају све веће гужве испред затворених банака, пошто су заустављени преговори грчке владе са кредиторима о рјешавању финансијске кризе у земљи, у очекивању референдума наредног викенда.
Банке у Грчкој - Фото: AP
Банке у ГрчкојФото: AP

Банке су затворене цијеле недјеље у настојању да се спријечи превелико повлачење новца, али неколико их је поново отворено да би се помогло пензионерима који немају картице за подизање новца са аутомата, преноси АП.

Ипак банке и даље послују.

Услови Европске централне банке (ЕЦБ) за хитну готовинску помоћ Грчкој од 100 милијарди долара су и даље непромијењени, иако је Грчка закаснила један дан са плаћањем дуга ММФ-у и њен програм спаса је истекао.

Тај потез ЕЦБ-а је оживио шансе за споразум Грчке и кредитора и министар финансија Јанис Варуфакис се јавно захвалио ЕЦБ и њеном предсједнику Марију Драгију.

- То нам омогућује да дишемо и то је позитиван корак и израз добре волље ЕЦБ-а, казао је он за државну телевизију. Драги је рекао да је Грчкој потребно да добије продужење помоћи.

Грчка тражи трећи пакет спаса из фонда помоћи еврозоне, пошто на посљедњим преговорима није постигнут споразум о условима коначне отплате дуга. Министри еврозоне одлучили су да одложе преговоре са Грчком док се не заврши референдум.

- С обзиром на политичку ситуацију, одбацивање претходних предлога и предстојећи референдум, као и препоруке грчке владе да се грађани изјасне са "не" , видимо да нема основа за даље разговоре у овом тренутку, рекао је холандски министар иностраних послова и председник Еврогрупе Јерун Дајселблум, послије завшетка телеконференције.