latinica  ћирилица
02/07/2015 |  09:54 | Аутор: СРНА

Очекивана цијена пшенице од 32 или 33 фенинга

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић рекао је да би, према посљедњим информацијама, требало да буде достигнута прошлогодишња цијена од 32 до 33 фенинга за килограм пшенице, плус пет фенинга премија Министарства пољопривреде.
Пшеница - Фото: Бета
ПшеницаФото: Бета

Маринковић је рекао да је, према подацима којима данас располаже Савез, цијена пшенице на берзама у земљама у окружењу око 28 фенинга плус ПДВ, наводећи да је у односу на прошлу годину цијена пала за један фенниг.

- У доларима, та цијена је пала за 23,5 одсто, са 200 на 153 долара. То је реална вриједност пшенице која је сада на тржишту - рекао је Маринковић.

Он је истакао да је, међутим, према посљедњим информацијама, тренд да ће бити достигнута прошлогодишња цијена од 32 до 33 фенинга за килограм плус пет фенинга премија од Министарства.

- То ће бити та цијена и највјероватније се неће мијењати до краја откупа - рекао је Маринковић.

Он је навео да је жетва пшенице у Српској почела на малим површинама, а да ће у пуном јеку бити од 10. до 15. јула, те да очекује да ће се одвијати несметано обзиром на временску прогнозу.

Маринковић је рекао да овогодишња жетва пшенице по много чему подсјећа на оне из претходних година јер пољопривредни произвођачи не знају која ће бити откупна цијена.

Он је рекао да су се годинама састајали пољопривредни произвођачи, млинари и откупљивачи и није постигнут никакав споразум, "тако да је цијена пшенице остављена на милост и немилост тржишту и тржишним кретањима".