latinica  ћирилица
02/07/2015 |  10:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Унеско упозорава на "културно чишћење" џихадиста

Шефица Унеска Ирина Бокова позвала је на кампању против "културног чишћења" које спроводе џихадисти Исламске државе.
ИД уништава цркве у Мосулу(Screengrab from ISIS video) -
ИД уништава цркве у Мосулу(Screengrab from ISIS video)

"Екстремисти не уништавају културно насљеђе случајно, они га систематски циљају како би уздрмали друштво из корјена", рекла је Бокова на састанку експерата у Лондону. "Њихова стратегија је да униште идентитет елиминацијом насљеђа и културних маркера".

Више археолошких налазишта у Ираку и Сирији били су "жртве" џихадиста Исламске државе, укључујући древни град Палмиру у Сирији.

У априлу, ИД је објавила видео снимак на коме се виде наоружани људи како пушкама и маљевима уништавају предмете у Хатри, граду-тврђави познатом по јединственој комбинацији источњачке и западњачке архитектуре.

Унеско је јуче 2000 година стару Хатру ставио на листу угроженог насљеђа на којој се налазе и Еверглејдс мочваре у САД и Стари Јерусалим. Хатра се на листи нашла због "уништавања од стране оружаних група", навео је Унеско.

Раније овог мјесеца екстремисти су оштетили асирски град Нимруд у Ираку и уништили десетине предмета у музеју у Мосулу. "Мислим да се развија све већа свијест да чврста сила неће бити дововољна за пораз насилног екстремизма. Потребна нам је и 'њежнија' сила. Култура треба да буде дио одговора на насилни екстремизам", рекла је она.

Унеско се тренутно састаје у Бону и на 39. сједници комитета која траје до 8. јула размотриће захтјевте 36 природних и културних мвеста за листу Свветског насљеђа.

Организација УН за културу такође је, подсјећа АФП, покренула кампању "Уједињено насљеђе" одбране историјских мјеста од пријетњи џихадиста и борбу против паравојне пропаганде.