latinica  ћирилица
02/07/2015 |  10:21 | Аутор: СРНА

ПУ РС: Прикупљено 1,93 милијарде КМ јавних прихода

Пореска управа Републике Српске је у првом полугодишту ове године прикупила 1,93 милијарде КМ јавних прихода, или више за 54 милиона КМ него у истом периоду прошле године, подаци су Пореске управе.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Наплата директних пореза повећана је за шест одсто, односно за 11,5 милиона КМ.

По основу пореза на доходак наплата је у првом полугодишту ове године у односу на исти период прошле године мања за један одсто, док је наплата пореза на добит већа за 11 одсто.

У првом полугодишту ове године прикупљено је 11,8 милиона КМ пореза на непокретности, или за 22 одсто више него у истом периоду прошле године.

Укупан износ наплаћен по основу доприноса у првој половини ове године већи је за шест одсто, гдје су доприноси за Фонд ПИО већи за два одсто, а за Фонд дјечије заштите већи за четири одсто.

Наплаћени доприноси за Завод за запошљавање у првом полугодишту ове године су већи за четири одсто, а наплаћени доприноси Фонда за запошљавање лица са инвалидитетом су већи за три одсто у односу на исти период прошле године.

У јуну је наплаћено 190,5 милиона КМ јавних прихода, или више за 26,5 милиона КМ у односу на исти мјесец прошле године.

Према подацима Пореске управе за првих шест мјесеци ове године на подручију Српске регистрован је укупно 801 порески обвезник - правно лице и 1.696 пореских обвезника - предузетника, док је истовремено одјављено укупно 106 пореских обвезника - правних лица и 647 пореских обвезника - предузетника.