latinica  ћирилица
02/07/2015 |  10:50 | Аутор: Б92

Дневно 50.000 отказа резервација у Грчкој

Удружење туристичких предузећа Грчке је саопштило да његовим чланицама од понедјељка стиже 50.000 отказа резервација дневно.

Грчки медији јутрос као "драматичне" описују посљедице по привреду, затварање банака и ограничења располагања новцем, уведеног у понедјељак да би се зауставило масовно повлачење улога у страху од банкрота државе.

Удружење туристичких предузећа Грчке је саопштило да његовим чланицама од понедјељка дневно стиже 50.000 отказа резервација дневно.

Пошто су то резервације "у посљедњи час" које чине 20 одсто укупних током године, то је велики ударац за туризам у Грчкој, преноси атински Радио СКАИ.

Удружење извозника Грчке је проценило да је губитак његових чланица 80 милиона евра недељно, да ће ове и идуће недеље извоз опасти за седам одсто, а увоз за 28 процената.

Од јутрос су пензионери поново у дугачким редовима пред 1.000 експозитура банака гдје на шалтерима могу узети до 120 евра од својих пензија које нису уредно исплаћене за јун.

Банке упоредо пензионерима издају картице да би могли да дозвољени износ узму из банкомата, али има жалби на бирократску процедуру прикупљања и контроле докумената потребних за то.