latinica  ћирилица
02/07/2015 |  11:06 | Аутор: Блиц

Тачи слагао Меркелову

Посланици Демократске партије (самопроглашеног)Косова Хашима Тачија најавили су да неће гласати за формирање специјалног суда за злочине ОВК, иако је њихов лидер и премијер Иса Мустафа, током посјете Берлину у уторак, њемачкој канцеларки Ангели Меркел дали чврсте гаранције да ће тај суд бити формиран.
Хашим Тачи - Фото: REUTERS
Хашим ТачиФото: REUTERS

Приштински "Зери" пише да је Тачијева и Мустафина посјета Берлину била припрема за стављање у парламентарну процедуру гласање о уставним амандманима који би омогућили усвајање закона о формирању специјалног суда. Тачи је, истиче лист, обећао Меркеловој да ће његови посланици, њих 13 који у петак нису гласали за овакву одлуку, промијенити став.

"Хашим Тачи је дао снажне гаранције њемачкој канцеларкој Меркел да ће убиједити његове посланике да гласају за формирање специјалног суда у парламенту", наводи лист и цитира Тачијеву поруку са Фејсбука непосредно послије сусрета у којој каже: "Обећали смо канцеларки Меркел да ћемо веома брзо формирати специјални суд и окончати остале међународне обавезе које имамо".