latinica  ћирилица
02/07/2015 |  11:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Викиликс објавио документа о прислушкивању њемачких државних службеника

Викиликс је објавио листу телефонских бројева високих њемачких државних службеника, које је прилушкивала америчка безбједносна агенција НСА, али без телефона канцеларке Ангеле Меркел.
Прислушкивање - Фото: илустрација
ПрислушкивањеФото: илустрација

Викиликс је навео да је на новом, дхелимично редигованом попису 69 бројева телефона и факсова, који припадају високим функционерима њемачког Министарства економије и финансија.

Извјештаји од прије двије године, када је на мети НСА био телефон Меркелове, изазвали су дипломатско трвење између Берлина и Вашингтона, али њемачко тужилаштво је обуставило истрагу, уз образложење да нема конкретних доказа, преноси АП.

Најновији тајни извјештај ће вјероватно изазвати забринутост у Њемачкој, с обзиром да се НСА бавила широким надзирањем свог блиског савезника. Прошле седмице, Викиликс је објавио документе који показују да је НСА прислушкивала француску владу, што је изазвало бес у Паризу.

Сајт је објавио два документа - један са скраћеним пресретнутим разговорима Меркелове и вишег помоћника у вези са грчком дужничком кризом и други између британске обавјештајне службе и НСА.

Није било могуће одмах потврдити тачност документа, али лист "Зидојче цајтунг" који тврди да је имао приступ докуметима, наводи на својој интеренет страници, да се листа појавила у периоду између 2010. и 2012. године и да су неки од наведених бројева још у употреби.

Викиликс није навео извор за докумета, али сајт има историју објављивања повјерљивих докумената владе САД и једне од сарадница Саре Харисон, која је блиски сарадник Едварда Сноудена.

Представници њемачке владе нису до сада дали никакав коментар.

Извјештај је дошао, пошто су чланови владајуће њемачке коалиције изразили намјеру да ангажују бившег федералног суђу да прегледа осетљива докумета, која траже посланици, у оквиру истраге о активностима НСА у Њемачкој.