latinica  ћирилица
02/07/2015 |  13:03 | Аутор: СРНА

Савановић: Битка на Козари је симбол страдања и борбе

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић најавио је данас да ће у недјељу, 5. јула, на Мраковици бити обиљежене 73 године од Битке на Козари, која је симбол страдања и борбе слободарског српског народа против фашизма.
Миленко Савановић - Фото: СРНА
Миленко СавановићФото: СРНА

- Српски народ је кроз историју показао величину и опредијељеност у борби за слободу, правду и истину, и увијек био на страни слободарског свијета, изјавио је Савановић новинарима.

Савановић, који је и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, навео је да су 11.000 Нијемаца уз подршку 20.000 усташа и домобрана почели офанзиву у јуну 1942. године против око 3.000 партизана с циљем заузимања тог стратешки значајног простора.

Он је нагласио и да је циљ те операције био и уништење цивилног становништва као логистике борцима против фашиста, а као примјер страдања становништва навео је и да је око 68.000 лица одведено у усташке логоре Јасеновац и Стара Градишка.

Предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић рекао је да је програмом обиљежавања у 10.00 часова на Мраковици предвиђено служење парастоса на Спомен-крсту, а у 10.45 часова полагање вијенаца на Централном споменику.

Он је навео да је обраћање званичника предвиђено у 11.45 часова, а потом и пригодан културно-умјетнички програм.

Дуњић је подсјетио и да се обиљежавање Битке на Козари организује заједнички у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова Владе Српске и Одбора Владе Србије за његовање традиције значајних историјских догађаја.