latinica  ћирилица
02/07/2015 |  13:06 | Аутор: СРНА

Приједор: Почели припремни радови за прелазак на биомасу

У Приједору су почели припремни радови за прелазак система централног гријања са мазута на дрвну биомасу, рекла је данас директорка приједорске "Топлане" Љиљана Деспотовић.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

- Почело је чишћење и обиљежавање терена, а паралелно теку бројне процедуре с обзиром на то да је ријеч о пројекту велике вриједности у који је укључен велики број субјеката - навела је Деспотовићева.

Она је рекла да је за главног извођача радова посредством међународног тендера изабрана аустријска фирма "Урбас", а за надзор финска фирма "АФ Консалт".

- У току су и други тендери за избор консултаната и подизвођача - додала је Деспотовићева.

Према њеним ријечима, више детаља о предвиђеној динамици радова требало би да буде познато до краја мјесеца.

Европска банка за обнову и развој за реконструкцију котловнице у Приједору одобрила је кредит од седам милиона евра, а Шведска међународна агенција за развој донирала два милиона евра.

Рок отплате је 15 година, период одгоде плаћања три године урачунат у рок отплате, а каматна стопа је ЕУРИБОР плус један одсто.

ЕБРД се одлучила за подршку овом пројекту јер је оцијењено да БиХ, упркос великом шумском богатству, мало користи дрво као енергент, а шведска влада посебно води рачуна о заштити животне средине и због тога је дио овог пројекта у Приједору.

Промјеном енергента створиће се предуслови за одрживо пословање "Топлане" јер ово предузеће за мазут годишње издваја 5,5 милиона КМ, док ће за дрвну биомасу издвајати милион и по марака.

То представља основ за укидање субвенција из градског буџета које тренутно износе милион марака годишње.

Могуће је остварити нижу цијену гријања од садашње, што је захтјев корисника услуга гријања у складу са стандардом становништва, као и квалитетнију испоруку топлотне енергије која би се огледала кроз 24-часовни режим рада умјесто садашњег 16-часовног режима.

Преласком са мазута на биомасу град Приједор испуниће обавезе из споразума градоначелника о смањењу емисије угљен-диоксида за 20 одсто и повећању производње енергије из обновљивих извора за 20 одсто.