latinica  ћирилица
02/07/2015 |  13:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Варуфакис: Могућа оставка владе послије референдума

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис изјавио је за аустралијски радио АБЦ да би грчка љевичарска влада могла врло лако да поднесе оставку уколико на референдуму у недјељу превагну гласови за мјере штедње.
Јанис Варуфакис - Фото: AP
Јанис ВаруфакисФото: AP

Упитан да ли би то могло да се догоди и да влада преда дужност прелазној влади, Варуфакис је рекао: "Да, врло лако бисмо то могли да урадимо. Али то ћемо учинити у духу сарадње ко год да преузме дужност од нас."

У интервјуу за Блумберг, Варуфакис је рекао да ће он поднијети оставку уколико Грци на референдуму заокруже опцију "ДА" која би значила подршку програму реформи ког од Атине захтијевају међународни кредитори.

На питање телевизије "Блумберг" да ли ће и даље бити министар финансија уколико на референдуму побједу однесе опција "ДА", Варуфакис је рекао: "Нећу, али ћу помоћи сљедећој власти у борби са дужничком кризом", преноси агенција АП.

Министар је додао да неће потписати никакав договор са кредиторима који не би подразумијевао реструктуру грчког дужничког терета. "Радије бих одсјекао руку, него потписао споразум који не укључује реструктуру дуга. Желимо да реформишемо земљу, али то желимо да урадимо уз рестуктуру дуга", поручио је он.

"Грчку третирају као неку дужничку колонију која нема никаква права", рекао је Варуфакис, напомињући да ипак очекује да ће Грци на референдуму заокружити "не" и да ће, заједно са премијером Алексисом Ципрасом након референдума радити на обострано прихватљивом споразуму са остатком Европе.

Бонитетна агенција "Стандард и Пурс" упозорила је да би излазак Грчке из еврозоне имао озбиљне посљедице по економију те земље, чији би бруто домаћи производ пао 20 одсто испод нивоа на ком се очекује да ће бити за четири године, а Атина би трајно изгубила приступ финансирању из Европске централне банке (ЕЦБ), што би изазвало озбиљан недостатак средстава у приватном и јавном сектору.

"Стандард и Пурс" је ове недјеље снизио кредитни рејтинг Грчке на CCC- са CCC, односно још дубље у неинвестициони статус, уз оцјену да су изгледи за излазак Грчке из еврозоне порасли на 50 одсто.

Још једна бонитетна агенција, "Мудис", снизила је синоћ кредитни рејтинг Грчке дубље у неинвестициону територију, на ниво Caa3, упозоривши да су све мање шансе да ће међународни кредитори пружити подршку Грчкој без обзира на исход референдума заказаног за недјељу.

Рејтинг Грчке је уз ново резање сада свега два степена изнад нивоа који означава банкрот и долази након што Грчка није вратила траншу дуга вриједну 1,6 милијарди евра Међународном монетарном фонду.

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис изјавио је данас да његова земља више нема капацитет за штампање драхме.

"Немамо тај капацитет. Уништили смо штампарске пресе и више их немамо", рекао је Варуфакис. Истакао да је 2000. године, када је Грчка ушла у еврозону, једна од ствари које је Атина морала да уради управо то да се ријеши машина за штампање новца.