latinica  ћирилица
02/07/2015 |  13:18 | Аутор: Б92

Отете дјевојке се боре на страни Боко харама

Дјевојке из Нигерије које је отела терористичка организација Боко харам приморане су да се боре на страни те екстремне исламистичке групе.

Према наводима организације Амнести интернешнал, 276 дјевојака које су отете прошле године из једне школе у Нигерији је присиљено да учествује у акцијама Боко харама.

Једна 17-годишњакиња, која је успјела да побјегне из заточеништва испричала је да јој је било речено да ће се удати за једног џихадисту, а пошто је она то одбила морала је да гледа погубљење четворице заробљеника.

“Присилили су их да легну на под, а онда су им пререзали вратове“, навела је она.

Она је такође навела да је послије тога пристала на брак са џихадистом, али да је потом неколико пута силована, послије чега је остала у другом стању.

Према њеним ријечима, неколико дјевојака из њене школе је било са њом у кампу Боко харама у нигеријском граду Чилбок, а потом су оне примораване да иду заједно са терористима у акције.

“Говориле су како морамо да учимо од својих мужева који дају крв за вишу силу“, навела је дјевојка која је послије шест мјесеци заточеништва успјела да побјегне.