latinica  ћирилица
02/07/2015 |  13:21 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Референдум оправдан и моралан чин

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да су Суд и Тужилаштво БиХ мала верзија Хашког трибунала, гђе је правосуђе стављено у функцију геополитичких интереса, те да је захтјев Републике Српске за одржавањем референдума о њиховом раду не само оправдан, већ и моралан чин утемељен на правди и праву.
Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС
Драгомир АнђелковићФото: РТРС

Анђелковић је нагласио да је свима познато да се Тужилаштво и Суд БиХ не баве процесуирањем злочина који су почињени над Србима већ раде управо супротно - постоје само да би судили Србима.

"Само маглу дижу у тој области, док су искључиво или скоро искључиво уперени против Срба. Значи ради се о једној мини верзији Хашког трибунала", оцијенио је Анђелковић.

Он сматра да оправдан захтјев Републике Српске за одржавањем референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ вјероватно неће уродити плодом, јер су за сада на политичкој сцени у БиХ оне снаге које се опиру изворном поштовању Дејтонског мировног споразума.

Ипак, каже он, овакве иницијативе су потребне да би се спријечила даља деградација ингеренција Републике Српске.

"Другим ријечима, када би ћутали и били пасивни, Србима би стално биле одузимане неке ингеренције и онда би Српска била под још јачим притиском. Овако када Бањалука показује иницијативу, прелази у контраофанзиву на разне неправде, реагује на разне ситуације и тражи да јој се врате изворна овлаштења која јој припадају онда она показује да је спремна да се жестоко бори за своја права", оцјенио је Анђелковић.

Он је истакао да Српска и најавом референдума, на неки начин, дестимулише превелике притиске који се врше над њом с циљем централизације БиХ.

"То је једна игра на поене која ће дуго да траје, у којој Срби треба да буду активни и да спрече противничку страну да врши претеран притисак како би дочекали боље геополитичке услове када би могли на дневни ред да ставе сва питања на један објективан начин и како би све одузето Српској било и враћено", нагласио је Анђелковић.

Говорећи о упорности Српске да врати своје надлежности, он је рекао да у вези са тим у Републици Српској не смије бити позиције и опозиције већ и једни и други морају да дјелују јединствено.

"Опозиција има право и треба да буде критичка у вези свих економско-социјалних питања, али када је реч о државним и државотворним питањима мора да буде солидарна. Дакле, када је реч о одбрани Републике Српске опозиција и власт не смеју да постоје. Мора да постоје само српске странке које се боре за интересе српског народа у БиХ", поручио је Анђелковић.