latinica  ћирилица
02/07/2015 |  13:47 | Аутор: СРНА

Бањалука: Повећане стипендије за дефицитарна занимања

Стипендија за дефицитарна занимања за ученике повећана је на 160 КМ, а за наредну школску годину дефицитарна занимања су зидар, тесар и обућар.

Стипендија из буџета града Бањалука за дефицитарна занимања за ученике за наредну школску годину повећана је са 150 на 160 КМ, а за студенте износи 250 КМ. Одлуком о утврђивању висине средстава за стипендирање ученика и студената из буџета града, висини стипендија и дефицитарним занимањима - за школску 2015/2016. годину за стипендије ће бити планирано 1.600.000 КМ.

Према овој одлуци, висина стипендије према социјалном статусу и стипендије за успјех у школи, односно студију, утврђена је у износу 80 КМ за ученике и 130 КМ за студенте.

Дефицитарна занимања/струке који се стичу у првом циклусу студирања на високошколским установама су дипломирани инжењер електротехнике - одсјек рачунарство и информатика, дипломирани инжењер текстилног инжењерства - одсјек текстилно инжењерство - обућарска технологија и дизајн, те дипломирани професор математике и информатике.

Ученици средњих школа и студенти првог циклуса на високошколским установама, који су у школској 2014/2015. години остварили право на стипендију за дефицитарна занимања/струке, а која у школској 2015/2016. години нису дефинисана као дефицитарна, имају право на стипендију до завршетка образовања у тим струкама, уколико испуњавају предвиђене услове.

Одлуком о утврђивању висине средстава за стипендирање ученика и студената из буџета града, висини стипендија и дефицитарним занимањима – за школску 2015/2016. годину, која је једногласно усвојена на засједању Скупштине града 30. јуна, утврђена су и суфицитарна занимања која се стичу у првом циклусу студирања.

Суфицитарна занимања, односно струке, су дипломирани инжењер пољопривреде, дипломирани инжењер архитекта, дипломирани економиста /сви смјерови/, дипломирани економиста менаџер /сви смјерови/, дипломирани правник /сви смјерови/, професор разредне наставе, професор српског језика и књижевности и професор енглеског језика и књижевности.

Суфицитарна занимања, односно струке су и професор физичког васпитања и спорта /сви смјерови/, дипломирани географ /смјер – професор географије/, дипломирани педагог, дипломирани новинар, доктор медицине, доктор стоматологије, дипломирани социјални радник и дипломирани психолог.

Град Бањалука у школској 2014/2015. години стипендира 369 студената и 1.101 ученика.