latinica  ћирилица
02/07/2015 |  19:14 | Аутор: Б92

Саудијски принц даје 29 милијарди евра у добротворне сврхе

Саудијски милијардер принц Алвалид бин Талал рекао је да ће донирати своју цлекокупну имовину од 29 милијарди евра у добротворне сврхе.
Алвалид бин Талал - Фото: B92
Алвалид бин ТалалФото: B92

Самопроглашени "Ворен Бафет Арабије2, рођен је 1955. године. Он је нећак краља Салмана и на листи је најбогатијих људи на свијету. Студирао је на Менло колеџу и Универзитету у Сиракузи САД. Оснивач је Кингдом Холдинг компаније, трговинског конгломерата у Ријаду.

Сматра се прозападно оријентисаним и прогресивним принцем. Бори се за права жена и већина његових запослених су даме. Има палату од 37о соба у Ријаду, Боеинг 747-400 и А380, као и суперјахту вриједну 85 милиона долара.

Он каже да га је на овакав потез инспирисала Гејтс фондација, чији су оснивачи Бил и Мелинда Гејтс. Новац би могао да се користи за његовање културног разумијевања, оснаживања жена у друштву и за за помоћ подручјима погођеним природним катастрофама.

Гејтс је похвалио његову одлуку, назвавши је инспирацијом за све филантропе.

Алвалид је на 34. мјесту Форбс листе најбогатијих људи свијета. Новац ће бити преусмјерен у његову добротворну организацију којој је већ донирао 3,5 милијарди долара.

Принц који нема позицију у влади, управник је одбора инвеститорске фирме Кингдом Холдинг. У власништву компаније су акције најпрестижнијих свјетских хотела, Ситигрупе, Твитера и Ејпла.

Принц ће донирати своје приватно богатство.

- То је сасвим одвојено од мог власништва у Кингдом Холдингу - рекао је он. "Филантропија је лична одговорност којој сам се окренуо прије више од три деценије и кључни је дио моје исламске вјере."

Принц је одлучио да донира новац током Рамазана, када муслимани имају обавезу да помажу сиромашнима.