latinica  ћирилица
02/07/2015 |  19:22 | Аутор: ТАНЈУГ

У нападу на конвој УН у Малију погинуло шест мировњака

У нападу на конвој Уједињених нација близу Тимбуктуа, на сјеверу Малија, погинуло је шест мировњака, а пет је рањено, саопштила је данас мисија УН на Малију.
Француске трупе у Малију иду ка сјеверу, слиједе сукоби - Фото: ТАНЈУГ
Француске трупе у Малију иду ка сјеверу, слиједе сукобиФото: ТАНЈУГ

Конвој је нападнут јутрос око 45 километара јужно од Тимбуктуа током патроле на путу између Гундама и Тимбуктуа, наводи се у саопштењу мисије.
 Рањени су евакуисани, а појачање послато на место напада, укључујући хеликоптере за подршку из ваздуха, додаје се у саопштењу.
 У нападу су уништена два возила, а становници кампа Туареза на том подручју рекли да су видели џихадистичку заставу на возилима нападача, пренио је АП.
 Изасланик УН на Малију Монги Хамди осудио је напад.
 Сјевер Малија је пао под контролу Туареза и тада исламских екстремиста повезаних са Ал Каидом, након војног пуча 2012. године.
 У војној операцији које су предводиле француске снаге почетком 2013. године, екстремисти су протјерани, иако је регион остао нестабилан, а протеклих мјесеци насиље се проширило ка југу.
 Почетком мјесеца сепаратистички покрет Туареза потписао је мировни споразум са владом.
 Мисија УН на Малију једна је од најсмртоноснијих за њене припаднике, од којих је на десетине погинуло од њеног успостављања у априлу 2013. године.