latinica  ћирилица
03/07/2015 |  08:32 | Аутор: Б92

Бајден подржава Ирак у борби против "Исламске државе"

Амерички потпредсједник Џозеф Бајден изразио подршку ирачким напорима да мобилишу локалне племенске борце, у борби против екстремиста ИД, саопштила је Бијела кућа.
Потпредсједник САД Џозеф Бајден - Фото: AP
Потпредсједник САД Џозеф БајденФото: AP

"Потпредсједник је поздравио недавни успјех  на бојном пољу од стране ирачких бораца и доприноса америчких војних савјетника у том настојању", наводи се у саопштењу.

Бијела кућа је навела да се Бајден састао са ирачким премијером Хаидар ал Абадијем дајући подршку Ирачанима у мобилизацији локалних племенских бораца у борби против екстремиста ИД, пренијела је агенција Ројтерс.

Бајден је раније ове године обећао пуну подршку САД-а напорима Ирачана да ослободи своју територију од ИД, укључујући обуку и опрему коју је упитио Вашингтон за рјешавање пријетњу ИД.

Америчка војска у Ираку сада има 3.040 америчког особља, укључујући 2.240 за пружање подршке ирачким снагама безбједности кроз логистику, обуку, савјетовање и друге активности мисије за подршку.

Око 800 од укупног броја америчког особља су у Ираку ради заштите америчког особља и објеката, навела је америчка Централна команда.