latinica  ћирилица
03/07/2015 |  08:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Ројтерс: Преокрет у анкети-подједнако присталица и противника

Према анкети атинског института за истраживање јавног мњења АЛЦО, на предстојећем референдуму на ком се може одлучити о будућности Грчке у Европи, подједнак број бирача гласао би за и против приједлога међународних кредитора, јавио је данас Ројтерс.
Референдум у Грчкој (илустрација www.ethnos.gr) -
Референдум у Грчкој (илустрација www.ethnos.gr)

Преносећи анкету објављену у дневнику "Етнос", британска агенција истиче да такав резултат представља оштар заокрет од претходног истраживања, по ком су они који би рекли "не" снажно предњачили.

Нови резултати показују да оних који би рекли "да" има 44,8 одсто у односу на 43,4 одсто противника приједлога повјерилаца, док је 11,8 одсто неодлучних.

Најновији резултати објављени су дан пошто је Међународни монетарни фонд објавио да је Грчкој за "останак на површини" потребно додатних 50 милијарди евра за сљедеће три године, укључујући 36 милијарди од њених европских партнера.

Ројтерс наводи да је изјава грчког премијера Алексиса Ципраса да су услови споразума о помоћи његовој земљи - са смањењем трошкова и повећањем пореза, "уцјењивачки", и да је толико разљутила грчке партнере да нема наде у помирење до недјеље, када се одржава референдум.

"Тражимо да гласају отворених очију и да добро размисле о посљедицама гласања против, који може водити до изласка Грчке из еврозоне", рекао је француски премијер Мануел Валс на маргинама једног економског скупа у Лиону.

Уколико бирачи подрже приједлог кредитора, Ципрасова влада могла би да падне, с тим да нови избори буду одржани у септембру, наводи Ројтерс.