latinica  ћирилица
03/07/2015 |  08:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Готово 150 људи убијено у нападу Боко Харама у Нигерији

Готово 150 Нигеријаца је убијено у најновијем нападу Боко Харам у села на сјевероистоку Нигерије, навели су свједоци масакра.
Припадници Боко харам - Фото: Screenshot
Припадници Боко харамФото: Screenshot

Убијани су претежно дјечаци и мушкарци док су се молили у џамијама, али и жене док су припремале храну код својих домова.

На десетине екстремиста упало је у три удаљена села у нигеријској савезној држави Борно синоћ по локалном времену палећи куће у најкрвавијем пиру те екстремистичке групе од када је нигеријски предсједник Мухамаду Бухари дошао на власт у мају ове године.

Наоружани нападачи су убили најмање 97 сељана у селу Кукави најтеже погођеном мјесту екстремиста Боко Харам, пренијела је агенција АФП.

АП додаје да су сељани у селу Кукава били у неколико џамија и молили се.

Убили су углавном мушкарце, изјавио је свједок Абас Гава, а потврдио високи Владин званичник, док су неки борци Боко Харам провалили у домове и убијали жене и дјецу које су припремале вечеру.

АП наводи да је синоћни напад био "директива Исламске државе" да борци појачају нападе током трајања светог мјесеца рамазана.

Дан раније екстремисти су напали село Мусарам и наредили мушкарцима да се одвоје од жена и онда отворили ватру по њима. Убијено је укупно 48 особа на лицу мјеста, док је 17 успјело да побјегне пошто су задобили тешке повреде.

У понедјељак, два бомбаша самоубице су дигли себе у ваздух у једном селу у непосредној близини Маидугурија.