latinica  ћирилица
03/07/2015 |  08:50 | Аутор: ТАНЈУГ

DW: Вашингтон страхује од посљедица изласка Грчке из еврозоне

Економија САД вјероватно неће трпјети значајније посљедице због грчке дужничке кризе, ипак у Вашингтону страхују од геополитичких посљедица уколико Грчка, као чланица НАТО, напусти еврозону, извјештава њемачки радио Дојче веле.
Грчка - Фото: АП
ГрчкаФото: АП

Грчка се за време ратова у бившој Југославији показала као фактор стабилности, а она, такође, представља важну раскрсницу за избјеглице из Авганистана, Ирака и Сирије.

Уколико Грчка, доживи потпуну финансијску пропаст и напусти еврозону, тиме би један стратешки транзитни регион могао да постане нестабилан, наводи DW.

У Вашингтону постоји и забринутост да би Грчка могла да се обрати Москви и затражи финансијску помоћ и тиме изигра напоре Запада у стварању заједничког фронта против, како наводе, руске интервенције у Украјини.

Руски предсједник Владимир Путин је Грчкој већ понудио финансијску помоћ тражећи заузврат допуштење за гасовод који би пролазио кроз Грчку, а љевичарска влада у Атини још разматра понуду, подсјећа DW.

"Грчка се налази у опасном сусједству. Једна од великих предности уласка Грчке у Европску унију и еврозону је била да се Грчка јаче повеже за срце Европе", изјавио је бивши представник САД при Међународном монетарном фонду Даглас Редикер.

Политички гледано Вашингтон у грчкој кризи има ограничене могућности дјеловања, али путем одлучујуће улоге у ММФ-у САД могу индиректно утицати на грчку кризу, сматра Редикер.

"ММФ се изјаснио за дјелимично опраштање дугова Европљана. Утолико је ММФ за Грчку и остале европске владе уједно пријатељ и непријатељ", истиче Редикер. САД се, међутим, вјероватно неће јавно оглашавати са савјетима како Европљанима не би отежавали рјешавање кризе, наводи Редикер.

"Наравно да САД имају интерес да европска привреда буде стабилна. Али не могу да одлучују како ће Грци да воде своје послове", додао је он.

Према већини калкулација са Вол стрита, банкрот Грчке би тек у занемарљивој мјери погодио економију САД, ипак берзански индекс Дау Џонс почетком седмице пао је за два одсто, што је највећи пад тог индекса у протекле двије године.

Предсједник предузећа Мерк Инвестментс из Сан Франциска Аксел Мерк сматра, међутим, да се евентуални грчки банкрот не може упоредити са ситуацијом из 2008. када је "постојала опасност да пропадне читав финансијски систем".

Од 2012. у еврозони су спроведене важне структурне реформе, тако да највећи дио грчких дугова сада сносе наднационалне институције попут ММФ-а, Европске централне банке и ЕУ, па постоји мали ризик да евентуална финансијска пропаст Грчке пробије границе еврозоне и прошири се преко Атлантика, рекао је Мерк за DW.