latinica  ћирилица
03/07/2015 |  09:36 | Аутор: Агенције

Палестинска управа ухапсила 100 Хамасоваца на Западној обали

Палестинска управа ухапсила је 100 чланова Хамаса у највећој операцији хапшења те врсте на Западној обали, јавиле су данас агенције.

То је највеће хапшење од 2007. године, када су хамасовци силом преузели власт на другој палестинској територији - Појасу Газе од снага лојалних секуларном Фатаху палестинског предсједника Махмуда Абаса.

Од тада је Фатах доминирао само на Западној обали.

Портпарол Хамаса Хусам Бадран навео је у саопштењу да хапшење има за циљ да заустави недавни талас смртоносних напада на Израелце.

Он је оптужио палестинске безбједносне снаге да раде за Израел и рекао да та милитантна група сматра Абаса лично одговорним, додавши да ће Хамас наставити нападе на Израелце на Западној обали, пренио је Асошијетед прес.

Палестинска управа није до сада ништа коментарисала.

УБИЈЕН ПАЛЕСТИНСКИ МЛАДИЋ НА ЗАПАДНОЈ ОБАЛИ

Официр израелске војске данас је пуцао и убио палестинског младића који је бацао камење недалеко од контролног пункта на Западној обали, изјавили су палестински и израелски извори.

Палестински очевидац и израелски војни портпарол рекли су да је младић био дио групе која је бацала камење на војно возило недалеко од Каландије, великог контролног пункта између Јеруслаима и Рамале, на Западној обали.

Очевидац је рекао да се војно возило зауставило и да су војници изашли и пуцали на младића. Болнички званичник у Рамали идентификовао је жртву као Мохамеда Самија ал Ксбеха /17/. Он је погођен у главу и груди.

Војни портпарол рекао је да је Палестинац бацао камење на возило из велике близине и да су војници били непосредно угрожени. Портпарол је додао да су војници испалили хице упозорења у ваздух прије него што је Ксбех упуцан.

Други војни портпарол потврдио је да је Ксбеха убио један израелски пуковник, командант бригаде на Западној обали.

Израелски медији приказали су снимке пуковниковог возила са разбијеним вјетробраном, с напоменом да је возило погођено камењем.

Армија је саопштила да војна полиција води истрагу о овм догађају.

Извор: Танјуг, Срна