latinica  ћирилица
03/07/2015 |  09:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Канадска привреда на путу ка рецесији

Канадска економија је по свој прилици на путу ка рецесији, процјењују стручњаци банака Номура и "Банка Америке Мерил Линч".

Канада, пети по величини произвођач нафте у свијету, погођена је падом глобалних цијена нафте и њена привреда је у првом кварталу потонула 0,6 одсто на годишњем нивоу, преноси агенција Франс прес.

Номура прогнозира да ће канадски бруто домаћи производ у другом кварталу потонути 0,5 одсто, док БАМЛ очекује негативан раст од 0,6 одсто у датом периоду.

- Економија биљежи слабе резултате од почетка године и изгледа да је ушла у рецесију у првој половини 2015. и поред монетарног лабављења из јануара - наводи економиста БАМЛ Емануела Ененахор.

Чарлс Сен-Арно из Номуре наводи да привредни пад није само резултат шумских пожара у Алберти који ду довели до привременог затварања два постројења на која отпада 10 одсто канадске прозиводње нафте из битуминозног пјеска.

Прогнозира се да ће рецесија утицати на курс канадског долара, који би до краја године могао да ослаби на 70 центи за амерички долар.