latinica  ћирилица
03/07/2015 |  09:56 | Аутор: СРНА

Никшић: Потребни ванредни избори

Власт у ФБиХ је у дубокој кризи и нико ништа не покушава да уради на том плану, због чега је потребно учинити све да се одрже ванредни избори, сматра предсједник СДП-а БиХ Нермин Никшић.

Никшић је истакао да ће СДП БиХ ускоро Парламентарној скупштини БиХ упутити иницијативу о измјенама Изборног закона БиХ којима би било омогућено увођење ванредних избора.

"Свјесни смо да то неће ићи лако, али се надам да ће већина посланика схватити у каквој се ситуацији налазимо, односно да је немогуће да се ваљамо у блату наредне три године, до наредних општих избора", рекао је за портал "Вијести" Никшић, који је и посланик у Парламенту Федерације БиХ.

Он је истакао да је сигуран да овакво стање одговара онима који су тренутно у власти јер без икакве одговорности крчме имовину ФБиХ.

"Од њих не очекујем подршку иницијативи за измјене Изборног закона којом би се омогућило расписивање ванредних избора. Али, очекујем од свих других јер треба да схвате у каквој ситуацији се налазимо", рекао је Никшић и додао да је, уколико у нормалном року не буде формирана стабилна парламентарна већина, потребно учинити све да се обезбиједи простор за ванредне изборе.

Према Никшићевим ријечима, ако овакво стање потраје, никоме неће бити у интересу да 2018. године преузме власт јер неће бити механизама за рјешавање нагомиланих проблема.

Говорећи о реформској агенди, Никшић је рекао да званично о садржају нису упознати ни посланици у федералном Парламенту нити представници политичких странака.

"Јасно је зашто се крије од јавности - у њој је предвиђено пристајање на све услове. Дакле, ко год се сјетио да постави неки услов власти, они су на то пристали ради опстанка на власти. Пристали су на продају `БХ Телекома`, `Електропривреде`, на понижавајуће услове и односе према радницима у предложеним измјенама Закона о раду", навео је Никшић.