latinica  ћирилица
03/07/2015 |  10:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Анкета: Нијемци подијељени по питању изласка Грчке из еврозоне

Већина Нијемаца сматра да је одлука о одржавању референдума у Грчкој исправна, али њихова мишљења о томе да ли Грчка треба да остане у еврозони су подијељена, показује резултати данас објављеног истраживања њемачке телевизије АРД.

Према анкети "Дојчландтренд", 45 одсто испитаних Нијемаца сматра да Грчка треба да задржи заједничку валуту, док исти број њих вјерује да Грчка треба да напусти еврозону.

Истовремено, 60 одсто испитаника сматра да је исправно то што ће грчки народ у недјељу на референдуму гласати о ставу који Грчка треба заузме у дужничком спору са кредиторима.

Како је наведено на сајту АРД, 69 одсто испитаника рекло је да је забринуто због тога како би евентуални банкрот Грчке могао да утиче на грађане Грчке.

Око 31 одсто њих брине због кохезије ЕУ, док је 24 процената изразило забринутост због посљедица коју би таква могућност могла да има на њемачку економију.

Одговорност за тренутну ситуацију Нијемци приписују углавном грчкој влади - 68 одсто испитаних сматра да је она крива за ескалацију дужничке кризе, док само четири одсто вјерује да су то друге земље.

Нијемци о кризи у Грчкој (фото: www.tagesschau.de)

Када је ријеч о односу према Њемачкој влади, 57 одсто Нијемаца је задовољно, или врло задовољном радом кабинета Ангеле Меркел, а нарочито велику подршку испитаних добио је министар финансија Волфганг Шојбле.

Чак 70 одсто њих је задовољно, или веома задовољно његовим учинком, што је највећа подршка коју је Шојбле у анкетама икада добио.

Телефонска анкета у којој је испитано 1.001 одрасла особа спроведена је од 29-30. јуна, а маргина грешке узорковања је до 3,1 одсто.