latinica  ћирилица
03/07/2015 |  10:29 | Аутор: СРНА

Грчкој потребно додатних 50 милијарди евра

ММФ тврди да је Грчкој потребно додатних 50 милијарди евра у идуће три године да би стабилизовала финансијску ситуацију. Истовемено, ММФ оцјењује да раст грчке економије у овој години неће износити 2,5 већ - нула одсто.

ММф препоручује за Грчку "даље дужничке олакшице" у виду продужења рока отплате кредита и смањења каматних стопа.

Извјештај ММф-а објављен је уочи недељног референдума, на коме ће се Грци изјаснити о понуђеним условима за даљу међународну помоћ.

Преговори Грчке и њених кредитора вођени су мјесецима без конкретног напретка и "замрзнути" су док не буде познат исход референдума.

Грчки премијер Алексис Ципрас позива грађане да кажу "НЕ" даљим условима и да тако ојачају положај владе у преговорима.

Он сматра да би, у том случају, влада већ у понедјељак могла постићи бољи договор са кредиторима.

Челници ЕУ поручују, пак, да би "НЕ" на реФерендуму довело у питање останак Грчке у еврозони.

Грчки медији пишу да расте притисак на привреду, јер неке фирме обустављају производњу због немогућности плаћања добављача, док трговине дају запосленицима неплаћени одмор због смањене потрошње.

Грчке банке затворене су од понедељка и грађанима је дневно дозвољено подизање само 60 евра.

Влада је затворила банке јер им пријети колапс, с обзиром да су данима прије прекида преговора Грчке и кредитора грађани појачано повлачили своје депозите због страха од банкрота и изласка Грчке из еврозоне.

Агенција "Фич" процјењује да би четири највеће грчке банке банкротирале да влада није увела капиталну контролу, односно ограничења у повлачењу депозита из банака.

У уторак је истекао програм међународне финанцијске помоћи, а Грчка је банкротирала, јер није могла да плати доспјели кредит ММФ-у од 1,6 милијарди евра.

Према посљедњим анкетама, исход референдума је неизвјестан, а однос оних који су "за" или "против" креће се у оквиру једног процента.

Политички улог за Ципраса је велики и очекује се пад његове владе, ако бирачи подупру план кредитора, који је премијер назвао "уцјеном".