latinica  ћирилица
03/07/2015 |  11:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчка криза - вјетар у леђа Маријану Рахоју

За барем једног европског лидера, грчка криза све више почиње да личи на политички поклон из раја, а ријеч је о шпанском премијеру Маријану Рахоју који, пред опште изборе у Шпанији крајем године, економски хаос у Грчкој користи да хвали начин на који његова влада руководи кризом у земљи.

Рахој није много активан у покушајима рјешавања ескалирајућег сукоба између Атине и њених међународних повјерилаца, али зато код куће неуморно шаље једну исту поруку: "То смо могли бити ми, али нисмо захваљујући потезима наше владе", преноси британски лист "Фајненшел тајмс".

Мадрид је донио тешке и непопуларне одлуке у зениту шпанске кризе, подсјетио је Рахој ове недјеље у једној радио-емисији, додавши: "Када видимо шта се сада дешава другима, морамо рећи да су наши потези вредјели труда".

Економска превирања у Грчкој ће, вјероватно, помоћи Рахоју на два важна начина: најприје, поново ће политичку дебату у Шпанију преусмјерити са питања корупције на економију, поље на којем се премијер најсигурније осјећа, наводи у анализи лондонски лист.

Као друго, муке са којима се Атина хвата у коштац помажу да се учврсти главна порука коју Мадрид упућује гласачима, а то је да нема алтернативе за мјере строге штедње и структуралне реформе које Рахој спроводи као одговор на кризу.

Током прошле недјеље, из Шпаније и Грчке су, заправо, стигле потпуно различите слике: само пар дана након што је Атина била приморана да затвори банке и откаже исплату дуга од 1,5 милијарди евра Међународном монетарном фонду, шпанска влада је поново изнијела своје званичне прогнозе о привредном расту.

Рахој је у четвртак рекао да се ове године очекује раст шпанске економије од 3,3 одсто, скоро двоструко бржи у поређењу са годишњим просјеком еврозоне, и обећао да ће спровести планирано смањење пореза раније него што је предвиђено.

При том, Шпанци нагло почињу поново да троше, а све је очигледније да међу њима расте оптимизам у погледу економске будућности земље, примећује ФТ.

Инвеститори и аналитичари су увјерени да ће грчка криза - барем за сада - нанијети само маргиналну штету Шпанији и остатку еврозоне.

Тако Хосе Фернандес-Албертос, политички аналитичар у шпанском истраживачком институту ЦСИЦ, сматра да је грчка криза добра изборна вијест за Рахоја и Народну партију.

Они сада, објашњава овај експерт, могу да се окрену шпанским гласачима и кажу: "Видите ли шта се дешава када на власт доведете неодговорне странке - имате лоше резултате".

Сличног је мишљења и Хосе Игнасио Торебланка, виши научни савјетник Европског савјета за спољне послове, који указује да је Шпанцима јасно да је Грчка у хаосу и да грчки премијер Алексис Ципрас не влада добро ситуацијом.

- То Рахоју и Народној партији готово аутоматски иде на руку. Он (Рахој) чак ништа не мора ни да каже, сматра Торебланка.

С друге стране, за партију Подемос, која се противи мјерама штедње, дешавања у Грчкој представљају далеко више опасност него добру прилику, указује лондонски лист.

Основан тек прошле године, Подемос је постао кључни играч у шпанској политици, а анкете наговјештавају да би могао да освоји чак 20 одсто гласова, чиме би стекао значајан утицај на формирање наредне владе, наводи ФТ и додаје да пословни лидери и инвеститори у Шпанији желе владу која је и стабилна и способна да спроведе даље социјалне и економске реформе.

Близак савезник грчке љевичарске Сиризе, Подемос много тога може да изгуби у наредним данима или недјељама - како због грчког суноврата тако и због продубљивања економске кризе, упозорава се у анализи.

Лидери Подемоса се, међутим, не дају застрашити те су ове недјеље пожурили да пруже подршку Сиризи, издавши саопштење у којем честитају грчкој влади на "примјерном руковођењу дужничком кризом".

Аналитичари кажу да ће се ватрене присталице Подемоса тешко окренути против лидера овог покрета Пабла Иглесијаса као резултат грчких недаћа.

Дугорочно, ова странка би могла да прорачуна да ће је чврст став против строге штедње ставити на праву страну подјеле која карактерише европске политичке ставове.

За сада, међутим, пружање подршке грчкој влади која грца у проблемима вјероватно ће умањити привлачност Подемоса шпанским гласачима средње класе, оцјењују шпански аналитичари.

Ако се изборни прорачуни оставе по страни, сматрају они, Подемос можда неће ни имати другог избора него да стане чвсто уз своје партнере јер би, с обзиром на то колико је досад уложио у Сиризу, било сулудо да се сада дистанцира од ње.