latinica  ћирилица
03/07/2015 |  12:49 | Аутор: СРНА

Пракса демантује тврдње о једнакости жртава

Највећи број представника институција и организација међународне заједнице практичним потезима демантује своје изјаве по којима ове институције равноправно третирају све жртве трагичног сукоба на простору некадашње Југославије, указује Савез логораша Републике Српске.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Савез логораша Републике Српске наводи да посљедњи примјер двоструких стандарда стиже из Европског парламента, гдје је предсједник делегације Европског парламента за односе с БиХ и (самопроглашеним) Косовом Тонино Пицула примио представнике само бошњачких удружења покрета "Мајке енклаве Сребреница и Жепа", Удружења "Жене жртве рате", Удружења "Мајке Сребренице", Коалиције РЕКОМ, студентских организација из Сребренице, те Иницијативе младих за људска права.

"Нажалост, према већ устаљеној пракси, на састанку радне групе за западни Балкан Одбора за спољне послове Европског парламента, на коме се расправљало о злочину почињеном у Сребреници и око ње, није било мјеста за српска удружења", саопштено је из Савеза логораша.

Из Савеза истичу да је тиме Пицула, коме су "уста била пуна позива на помирење", показао да је за њега помирење могуће без помињања више од 3.500 побијених Срба у том дијелу Републике Српске.

Зато Савез логораша Републике Српске поново тражи да на овакве и сличне састанке буду позвани и представници српских удружења из одбрамбено-отаџбинског рата, с обзиром на то да у грађанском рату у БиХ Срби нису ништа мање страдали од представника остала два народа.