latinica  ћирилица
03/07/2015 |  12:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Блумберг: Србија у 2015 по расту БДП-а испред Швајцарске

Србија ће се на крају 2015. наћи међу 10 најслабијих привреда свијета, али ће по расту бруто друштвеног производа бити испред земаља као што су Швајцарска, Русија, Хрватска, показало је истраживање агенције "Блумберг".
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Највећи губитник међу државама на пољу глобалног привредног раста биће Украјина.

Украјински БДП ће у четвртом кварталу ове године по свој прилици потонути четири одсто на годишњем нивоу, а сљедећа земља са најслабијим привредним резултатом биће Русија, чији ће БДП пасти 3,5 одсто у свјетлу санкција запада и пада прихода од нафте, наводе економисти које је анкетирао "Блумберг".

Треће и четврто мјесто на овој незавидној листи заузимају Бразил и Аргентина. Обије земље патиће од високе инфлације и незапослености, уз привредни пад од 1,6 односно 1,5 одсто, респективно.

На опште изненађење, на петој позицији је Швајцарска, чија ће привреда бити у позитивној зони, али уз раст од свега 0,1 одсто, будући да се још опоравља од јануарске одлуке централне банке о престанку ограничавња раста франка у односу на евро.

Шесто мјесто заузима Хрватска са прогнозираним растом БДП-а од 0,2 посто, а седмо Србија, чија ће привреда напредовати 0,5 одсто.