latinica  ћирилица
03/07/2015 |  13:47 | Аутор: Б92

Документарац о смрти Ејми Вајнхаус (ВИДЕО)

Нови документарац "Ејми" уперио је прст у неколико људи блиских трагично настрадалој пјевачици као у главне кривце за њену смрт.

Режисер Асиф Кападија објашњава чија је то кривица.

Филм на интиман начин описује живот Ејми Вајнхаус, талентоване пјевачице и намучене душе, као подсјетник колико је тешко водити личне битке пред цијелим свијетом.

Филм садржи и неке кућне и архивске снимке које су направили њени пријатељи, телевизије и папараци, као и интервјуе са неким људима који су били уз Ејми док је пролазила кроз различите фазе метеорског успјеха и шокантног пада.

Кападија је за потребе снимања обавио готово 100 интервјуа, али је њен отац ипак осудио редитеља и продуценте тврдећи да Ејмин живот нису представили вјеродостојно.

Главни разлог је то што је у филму описано како је Мич Вајнхаус упркос настојањима Ејминог продуцента да је 2005. пошаље у клинику за одвикавање од алкохола, тврдио да тако нешто није неопходно.

У једном нарочито непријатном дијелу филма у ком Мич прати ћерку на Свету Луцију гдје је требало да избјегне искушења којима је у Лондону свакодневно била изложена, отац певачице води и екипу сниматеља који су снимали цијело путовање. Шта је желио тиме да постигне? Да ли су му слава и новац били важнији од ћеркиног здравља?

Филм међутим говори и о нашој кривици – култури која је “гутала“ са незаситим жаром сваки снимак, фотографију и причу о посрнућу младе пјевачице. Да ли смо лоши колико и папараци који су је прогањали?

Кападија је и себи постављао сва ова питања.