latinica  ћирилица
03/07/2015 |  13:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Бивши грчки премијери подржали опцију "да" на референдуму

Бивши грчки премијери Костас Караманлис, Антонис Самарас и Константин Мицотакис, као и градоначелник Атине Јоргос Каминис, поручили су Грцима да не изолују своју земљу унутар ЕУ и да на референдуму гласају за реформе које ће омогућити наставак финансијске помоћи Грчкој, пише британски "Гардијан".
Криза у Грчкој - Фото: ТАНЈУГ
Криза у ГрчкојФото: ТАНЈУГ

Бивши конзервативни лидер Костас Караманлис, који пет година није давао јавне изјаве, апеловао је на Грке да избјегну "несмотреност и подјеле" тако што ће гласати за останак у европској породици.

ЕУ је направила "озбиљне грешке" у кризи, али је од кључног значаја да Грчка остане у ЕУ, поручио је он.

"Останак у европској породици је императив, не само због економских и социјалних рзалога, већ прије свега због безбједности. Избацивањем Грчке из европског контекста излажемо земљу опасностима. То никако не би требало да се догоди", поручио је Караманлис.

Он је додао да они који, из добрих намјера, мисле да глас "не" на недјељном референдуму јача преговарачку позицију земље праве грешку, наводи британски лист.

"Читав свијет ће 'не' протумачити као одлуку о повлачењу из срца Европе. То ће бити први корак у правцу изласка", закључио је Караманлис.

Његова интервенција, подржана сличним апелима Самараса и Мицотакиса, који су такође бивши конзервативни премијери, дала је неочекивану тежину кампањи коју воде они који вјерују да Атина мора остати у еврозони по сваку цијену.

"Потребни су нам људи и добро је да је кончно одлучио да се јавно огласи. 'Не' би у овом тренутку било врло деструктивно. Грчка би изашла из еврозоне, а онда постепено и из саме Европске уније", каже почасни професор политикологије на Атинском универзитету Танос Веремис.

Апели тројице бивших премијера изазвали су гњев владе која убјеђује Грке да не прихвате реформе јер ће, како кажу, то само убрзати економску пропаст земље.

Резултати анкета показују да се исход референдума не може предвидјети јер су бирачи подјељени.

Градоначелник Атине Јоргос Каминис је изјавио да су бирачи пред лажном дилемом да изаберу одговор на питање које не само што није јасно, већ нема ни законску валидност јер предложени споразум "новац у замјену за реформе" више није у игри.

"Право питање је да ли желимо да Грчка буде у ЕУ и еврозони. Нашој земљи са овим референдумом пријети ризик да буде потпуно изолована унутар ЕУ и да се суочи са још већим проблемима и пријетњама", поручио је Каминис.