latinica  ћирилица
03/07/2015 |  13:59 | Аутор: СРНА

У септембру градња моста Љубовија - Братунац

У Влади Србије данас је потписан споразум о изградњи моста преко ријеке Дрине између Љубовије и Братунца, а вриједност радова је 12 милиона евра.
Славко Матановић и Зорана Михајловић - Фото: ТАНЈУГ
Славко Матановић и Зорана МихајловићФото: ТАНЈУГ

Споразум су потписали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић и министар комуникација и транспорта БиХ Славко Матановић.

- Након дужих преговора завршили смо овај споразум и сада имамо договор о изградњи моста на Дрини на релацији Љубовија - Братунац који ће много значити за седам пограничних општина - рекао је Матановић послије потписивања споразума.

Он је нагласио да ће мост и приступне саобраћајнице, које су дио споразума, олакшати промет робе и људи.

Матановић је додао да је у разговору са Михајловићевом било ријечи и о билатералној сарадњи у области саобраћаја и инфраструктуре, односно о свему што се односи на повезивање и сарадњу међу земљама западног Балкана.

Михајловићева је рекла да ће изградња моста почети у септембру, као и да ће споразум обухватити и приступне саобраћајнице, али и отварање новог граничног прелаза.

Задатак је да се изградњом моста повећа проток терета, указала је Михајловићева и додала да је чињеница да ће изградњом моста бити повећан и проток људи, што је један од циљева.

Михајловићева је истакла да ће наредне седмице бити расписан тендер за извођача радова на мосту и навела да је новац издвојен у буџету Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије.

Она је прецизирала да ће тендер бити расписан јер су, како је навела, спремни сви предуслови, завршена студија изводљивости, идејни пројекат, просторни план општине Љубовија.

Што се тиче пројекта пруге Београд - Сарајево, преко Лознице и Зворника, о томе ће се, како је истакла Михајловићева, размишљати када буде постојао комерцијални интерес.

Мост преко Дрине између Братунца и Љубовије биће дуг 220 метара и имаће двије траке.