latinica  ћирилица
03/07/2015 |  14:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Медији: Алексис Ципрас - "политички лудак или геније"?

Да ли је премијер Грчке Алексис Ципрас луди авантуриста који гура своју земљу низ економску литицу или је политичар брилијантног ума који манипулише лидерима Европске уније како би добио шта жели, питање је које данас доминира свјетским медијима.
Алексис Ципрас - Фото: AP
Алексис ЦипрасФото: AP

Након што је изненада расписао референдум на којем ће грађани гласати о прихватању пакета услова кредитора који заправо више не постоји, Ципрас је разбјеснио своје европске партнере који су, прилично изненађени његовим пркосним потезима, брзо окончали преговоре.

Међутим, грчки премијер се убрзо потом поново обратио министрима еврозоне писмом у којем наводи да прихвата те услове уз мање измјене, да би потом направио још један политички преокрет када је на националној телевизији позвао Грке да на референдуму заокруже "не", уз обећање да ће заштити њихове плате и пензије.

Дакле, да ли је Алексис Ципрас "политички лудак или геније"? Да ли је расписивање референдума генијалан или сулуд потез - пита се и портал Politico.eu.

Ако Грци заокуже "не", то ће, како Ципрас очекује, вјероватно ојачати његову позицију новим демократским мандатом што ће кредитори тешко моћи да игноришу. То ће такође умирити антиевропску струју његове Сиризе и угушити унутрашњу побуну, он ће одржати ријеч дату грчком народу да се бори против мјера штедње и остати на власти. Ако се оствари овај сценарио, Ципрас ће испасти геније на домаћој политичкој сцени, наводи портал.

Ако пак заокруже "да", Ципрас може поново да се обрати кредиторима, опет са новим демократским мандатом, да прихвати њихове услове, а сачува образ и остане на власти под изговором да је то одлука народа. Са друге стране, грчки економски стручњаци који подржавају мјере штедње Ципраса називају "неспособним лудаком".

Неименовани грчки економиста истиче да његови потези могу бити генијални по добробит његове партије, као и да последњих шест мјесеци он ставља интересе партије и личну репутацију изнад добре владавине и грчког народа. У сваком случају, Ципрас би сада морао да буде свјестан у својим прорачунима да га остатак еврозоне не жели.

Они сада, како наводи ББЦ, у Берлину, Мадриду и Хелсинкију траже прилику да се ријеше овог, за њих помало, проблематичног лидера и, не желећи да стоје са стране, покушавају да утичу на исход референдума. Ту игру, су, како оцјењује британски радио, већ играли раније.

Једно "не" њемачке канцеларке Ангеле Меркел окончало је политичке каријере бившег италијанског премијера Силвија Берлусконија и грчког лидера Јоргоса Папандреуа, подсјећа "Блумберг". Очигледно, Ципрас не прихвата златно правило политичког опстанка у Европи - не љутити Ангелу Меркел.

Пошто су њемачки посланици и јавност изгубили стрпљење, Ципрас је схватио да би могао бити сљедећи и одлуку о прихватању услова кредитора препустио народу.

Упитан недавно да ли ће поднијети оставку ако референдум не прође како очекује, Ципрас је рекао: "Нисам везан за столицу. На овом мјесту само вољом народа. Ту вољу поштоваћу и убудуће".