latinica  ћирилица
03/07/2015 |  14:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчка: Трошкови референдума од 20-120 милиона евра

Трошкови грчког референдума ће, према процјенама грчке љевичарске владе под руководством Сиризе, износити 20 милиона евра, док их опозиционе странке процјењују на 120 милиона евра, пише британски лист Гардијан.

У тренутку када су банке затворене а економска и политичка криза је сваким даном све дубља, Грчка настоји да за недјељу, 5. јул, организује референдум који тешко може приуштити, оцјењује британски лист.

Овај референдум ће, такође, бити скуп за 10,5 милиона грчких гласача, пошто нема могућности гласања путем поште или гласања у одсуству, већ ће сви који желе да гласају морати да дођу на гласачка мјеста гдје су регистровани, обично у родни град.

Према анкети атинског института за истраживање јавног мњења АЛЦО, на предстојећем референдуму, на ком се може одлучити о будућности Грчке у Европи, подједнак број људи гласао би за и против предлога међународних кредитора, јавио је данас Ројтерс.

Нови резултати показују да оних који би рекли "да" има 44,8 одсто у односу на 43,4 одсто противника приједлога поверилаца, док је 11,8 одсто неодлучних.