latinica  ћирилица
03/07/2015 |  14:48 | Аутор: ТАНЈУГ

ИД: Уништили смо археолошке предмете из Палмире

Џихадисти Исламске државе саопштили су данас да су уништили шест археолошких предмета из историјског града Палмира, које су одузели од једног шверцера.
ИД уништили умјетничке предмете у Палмири (photo: Twitter @Guven_Karatas) -
ИД уништили умјетничке предмете у Палмири (photo: Twitter @Guven_Karatas)

У саопштењу ИД се наводи да је шест биста пронађено код једног кријумчара уметнинама, након што су га џихадисти зауставили на контролном пункту, пренијела је агенција АП.

Случај је упућен на исламски суд у град Манбиџ на сјеверу Сирије, који је наложио да одузети археолошки предмети буду уништени, а мушкарац избичеван.

На фотографијама које је објавила ИД се види како џихадисти уништавају бисте великим мацолама, док једна слика приказује како бичују кријумчара.

Сиријска опсерваторија за људска права са седиштем у Лондону је раније данас саопштила да није познато да ли су бисте које су џихадисти уништили биле праве или су користили лажне како би прикрили чињеницу да се и сами баве шверцом археолошких предмета.

ИД је преузела контролу над историјским сиријским градом Палмиром у мају, а многи страхују да ће џихадисти неповратно оштетити тамошња вриједна археолошка налазишта, како су раније учинили у сусједном Ираку.