latinica  ћирилица
03/07/2015 |  15:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Подравка: Није било салмонеле у повученој Вегети

У серијама Вегете, које су биле у поступку повлачења из Аустрије, Њемачке и Словачке, није установљено присуство бактерије салмонела, утврђено је додатним анализама три овлашћене лабораторије, саопштено је данас из Подравке.
Подравка, Копривница (Фото: intel-trade.hr) -
Подравка, Копривница (Фото: intel-trade.hr)

Након што су акредитоване хрватске лабораторије Еуроинспект, Цроатиаконтрола и Наставни завод за јавно здравство "Др. Андрија Штампар" утврдили одсуство бактерије салмонела у Вегети, данас је Подравка примила и додатне резултате анализа које су урадиле овлашћене ЕУ лабораторије - Еурофинс, Лебензмителаналитик Остерајх, њемачка лабораторија "Доктор Бем" и Хрватски ветеринарски институт Загреб - национална референтна лабораторија за одређивање салмонеле.

"Све наведене овлашћене лабораторије су утврдиле одсуство бактерије салмонела након анализе производа из серија Вегете која је била у поступку повлачења с тржишта и тиме је потврђена здравствена исправност тих серија производа Вегете на тржиштима", истичу из Подравке.

Подравка је у сриједу, 1. јула, саопштила да повлачи Вегету одређених производних серија с тржишта Аустрије, Њемачке и Словачке, јер је у рутинској контроли у Аустрији утврђено да постоје индиције о присуству салмонеле у траговима у једном изолованом случају.

Из предострожности, а у циљу заштите потрошача, Подравка је самоиницијативно спровела повлачење Вегете од 250 и 500 грама с та три тржишта, на којима су се налазили производи из тих одређених производних серија.