latinica  ћирилица
03/07/2015 |  15:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Британци оплакују жртве напада у Тунису (ВИДЕО)

Милиони људи широм Велике Британије одржали су данас у подне минут ћутања на Дан жалости поводом смрти 30 сународника које је прије недјељу дана убио наоружани исламиста на плажи у Тунису.
Минута шутње у британском парламенту - Фото: Screenshot
Минута шутње у британском парламентуФото: Screenshot

Нападач Саиф Резги усмртио је прошлог петка у познатом љетовалишту Сус у тој сјеверноафричкој земљи 38 људи, а Велика Британија је, са 30 британских држављана међу жртавама погубног напада, забиљежила највећи број убијених у једном милитантном нападу у посљедњих 10 година, преноси Ројтерс.

Заставе на зградама владе, британским амбасадама у свијету и Бакингемској палати у Лондону спуштене су на пола копља док су на аеродромима, жељезничким станицама и широм земље милиони Британаца, укључујући краљицу Елизабету и премијера Дејвида Камерона, одржали минут ћутања одајући пошту жртвама.

Организатори тениског турнира Вимблдон одложили су почетак меча како би гледаоцима и играчима омогућили да одају пошту убијенима, а минут ћутања испоштован је и на другим спортским догађајима.

Британска амбасада у Тунису је планирала да данас одржи комеморацију и положи вијенце на плажи на којој је напад изведен, наводи британска агенција.

Премијер Камерон обећао је да ће подржати пуну истрагу и позвао на "одговор у домовини и у иностранству" на насилни исламски фундаментализам.