latinica  ћирилица
03/07/2015 |  16:09 | Аутор: СРНА

Брчко- Усвојен правилник о подстицајима у пољопривреди

Влада Брчко дистрикта усвојила је данас Правилник о подстицајима у пољопривредној производњи за 2015. годину, уз закључак да подносиоцима захтјева буде исплаћено гарантованих 80 одсто средстава из овогодишњег буџета, у којем је за ову намјену предвиђено 7,5 милиона КМ.
Влада Брчко дистрикта - Фото: РТРС
Влада Брчко дистриктаФото: РТРС

На основу овог правилника, исплата подстицаја биће заустављена по утрошку обезбијеђених средстава у буџету.

Градоначелник Брчког Анто Домић рекао је да правилником неће бити задовољни многи пољопривредници, јер неће добити средства потребна за реализацију планираних активности. Сатра да је његов приједлог да се пољопривредницима који су поднијели захтјев за подстицај у овој години исплати 70 одсто одобрених средстава, био цјелисходнији и да би изазвао мање незадовољстава, али да то није прихваћено.

- И поред бројних мањкавости, овај правилник садржи и неке добре новине у односу на прошлогодишњи. Прије свега, новина се односи на обавезу контроле утрошка добијених средстава по основу подстицаја у пољопривредној производњи - рекао је Домић.

Доношење овог правилника није подржао једино шеф Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду у брчанској влади Аднан Пашалић, уз образложење да овај акт не гарантује исплату подстицаја свим пољопривредницима на подручју дистрикта.

Он је рекао да ће, дјелујући у складу са законима о буџету и извршењу буџета Брчко дистрикта, бити присиљен да обустави пријем захтјева за подстицаје у аграру уколико новчани оквир од 80 одсто исплаћених средстава досегне суму од 7,5 милиона КМ.